Noaptea Muzeelor 2021
Toate cele patru muzee se află în Palatul Culturii
Muzeul Etnografic al Moldovei
Scurtă descriere a evenimentului:
- Expoziția „Chipuri și cămeși”
Expoziția cuprinde 37 de cămăși din toate zonele Maramureșului, dar și din Țara Oașului, la care se adaugă o selecție de 36 de fotografii-portret, realizate de artistul fotograf Gabriel Motica.
„Chipuri și cămeși” nu este doar o alăturare fericită de cuvinte, este un demers expozițional care îmbină discursul științific, realizat prin cercetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, cu cel artistic, realizat prin alăturarea, la semnele și însemnele cusute pe cămăși, a chipurilor ce spun povești din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica în peregrinările sale prin Maramureș.
- Expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”
Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași prezintă în cadrul acestei expoziții o parte din piesele valoroase din colecția muzeală. Situat în Podișul Moldovei, în zona de contact administrativ dintre județele Iași și Vaslui, satul Tansa a fost, la sfârșitul veacului XIX – începutul secolului XX, un important complex meșteșugăresc, produsele de olărit, rotărit, butnărit, dulgherit, pietrărit, fierărit, cojocărit realizate în această așezare fiind apreciate și cumpărate de negustorii din Roman, Negrești, Băcești, Vaslui și Iași.
- Expoziția „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”
Prin acest demers expozițional, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi valorifică bogatul patrimoniu al muzeului, și în același timp celebrează măiestria femeilor de altădată, care şi-au ţesut poveştile cu multă migală, dovedind un simţ artistic deosebit, o intuiţie uimitoare în combinarea culorilor, ridicând ţesutul la rang de artă.
O parte din cele 67 de exponate sunt covoare de zestre, pe unele dintre ele s-au cununat mirii în biserică, pe altele şi-au luat iertăciune de la părinţi, atunci când au plecat din casa părintească.
- TÂRGUL MEȘTERILOR POPULARI, ediția a XXI-a, 11 – 13 iunie 2021
Pe esplanada Palatului Culturii.
PROGRAM:
vineri și sâmbătă, între orele 9.00 și 20.00
duminică, între orele 9.00 – 17.00
Muzeul de Artă
Scurtă descriere a evenimentului:
Expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!” semnată Florin Ghenade. Realizată de Galeria Artep și Galeria Posibilă, cu participarea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă pentru aducerea la Palatul Culturii a poveștii Arborilor Bătrâni, expoziția prezintă martori tăcuți care acumulează în interiorul lor secole, în jurul cărora se nasc legende și povești ce păstrează amprenta unor generații demult trecute.
Florin Ghenade este cel care a cuprins pe plan-film câteva dintre poveștile copacilor seculari, reorientând atenția publicului către impozanța naturii. Într-o călătorie de peste șase ani, artistul a documentat, pe întuneric, frumusețea arborilor, subliniindu-le siluetele deosebite, iar pe timpul zilei, alături de Cristian Stănoiu, Alexandros Raptis și Serioja Bocsok, a completat imaginile fotografice cu video-uri și povești transmise prin viu grai, chiar de către cei care formează comunitățile din preajma arborilor.
Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
Scurtă descriere a evenimentului:
Vizitarea expoziției temporare „Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport.
Parteneri media:
Cărturești, TVR Iași, Radio România Iași, Bună Ziua Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Adevărul, Wink, Prima TV, TeleM, IașiLive, AltIași, InOras.ro, Iașul Cultural, LaIași, Agora Press, Trustul de presă „Apollonia”, Jurnalul Ieșean, Radio Trinitas, Viva FM.