1. GRENZENLOS | FĂRĂ FRONTIERE | BORDERLESS. O expoziție despre (h)artă și teritoriu;
  2. THE SAXON HERITAGE – A SOUND JOURNEY – expoziție de artă multimedia

Scurtă descriere a evenimentelor:

1. GRENZENLOS | FĂRĂ FRONTIERE | BORDERLESS. O expoziție despre (h)artă și teritoriu;

Ca parte a proiectului amplu despre hărți grenzenlos, Goethe-Institut București prezintă în perioada 15 mai – 12 iunie, în Pavilion 32 o expoziție curatoriată de istoricul de artă Adrian Buga.

„Harta lumii noastre, în conceptul ei clar, este o reprezentare grafică în plan orizontal a suprafeței pământului (totală sau parțială), generalizată și micșorată conform unei anumite scări de proporție și întocmită pe baza unei proiecții cartografice. Plecând de la definiția elementară a hărții, vreau să vorbesc despre cei mai buni cartografi și operele lor; despre călătoriile antice; despre cuceriri de noi teritorii; despre modul de a controla informația cu ajutorul hărților; despre hărți mentale, ale memoriei, ale locurilor dragi și despre artiștii contemporani care ne ajută să evadăm ─ prin arta lor ─ din spații definite de alții.” -Adrian Buga

Artiste și artiști: Yvonne Hasan, Mircea Cantor, Iosif Király, Zoltán Béla, Ovidiu Fenes, Capucine Gros, Nadia Lichtig, Dem Demetrescu , Georg Christoph Eimmart, Vincenzo Maria Coronelli, Nicolas Sanson, Hubert Jaillot, Henricus Hondius.

Operele de artă ale unor artiști naționali și internaționali vor putea fi descoperite în cadrul expoziției de la Goethe-Institut.Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu despre hărți, la care se adaugă o serie de discuții, ateliere și filme.

Nu în ultimul rând, în perioada 26 mai – 27 iunie Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi prezintă în colaborare cu Goethe-Institut expoziția „Fake Maps”.

Mai multe detalii despre evenimentele conexe puteți găsi pe site-ul Goethe-Institut și pe pagina de Facebook.

Un proiect organizat de Goethe-Institut București, în parteneriat cu Dem Creativ.

2. THE SAXON HERITAGE – A SOUND JOURNEY – expoziție de artă multimedia

Este o expoziție de artă multimedia – sculpturi sonore – care reflectă artistic peisajele și comunitățile antropice săsești prin colectarea de amprente culturale semnificative și crearea unei arhive de memorie materială și sonoră. Sunetul face parte din cultura noastră sub toate formele sale și este recunoscut de UNESCO ca patrimoniu imaterial și componentă esențială a peisajului social. 

Sculpturile sonore vizează o reprezentare a satelor săsești – atât a teritoriului, cât și a comunităților. Expoziția își propune să oprească și să manifeste timpul nostru sonor și material, să îl facă public, experimental și conștient și să contribuie astfel la conservarea peisajului sonor cultural. Vizitatorul este invitat să își analizeze propriul teritoriu deconstruit sau reconstruit și să „trăiască” peisajul sonor.

Expoziția va avea loc în perioada 8-19 iunie 2021, în spațiile interne și externe ale Goethe-Institut București.

Un proiect organizat de Officina Oficina Sonora, în parteneriat cu Ambsada Republicii Federale Germania la București și Goethe-Institut București.

  • Acces: gratuit

  • Orar: 16:00 – 23:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Pavilion 32 – Goethe-Institut București, Calea Dorobanti 32

  • Telefon: +40 21 3119762

  • Website: https://www.goethe.de/bukarest