Noaptea Muzeelor la Kunsthalle Bega

Scurtă descriere a evenimentului:

În raport cu arta contemporană orașul este un material. Transferul estetic îl fac muzeele galeriile spațiile alternative.

De Noaptea Muzeelor, Kunsthalle Bega și Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București prezintă expoziția „PULS 20 – noi intrări în colecția MNAC” și o serie de evenimente conexe, de mediere culturală, desfășurate în parteneriat de cele două instituții.

Pentru prima dată, MNAC s-a hotărât să „călătorească” într-un alt oraș din România și a ales Timișoara. Astfel, timișorenii care nu au reușit să viziteze MNAC, vor avea ocazia să exploreze cele 148 de lucrări din cadrul expoziției PULS 20, curatoriată de Călin Dan, și să participe la o serie de tururi ghidate susținute de Simona Vilău și Adriana Oprea și la atelierele de educație muzeală organizate împreună cu Irina Cangeopol.

Eveniment de mediere prin cultură, 12 iunie 2021, 11:00 – 13.00

Eveniment adresat publicului larg / target familii cu copii – tururi ghidate pentru părinți organizate de Simona Vilău și Adriana Oprea și atelier de educație muzeală cu Irina Cangeopol

Cum se poate citi o colecție? – tur ghidat pentru părinți în expoziția „PULS 20” la Kunsthalle Bega, care prezintă o parte a lucrărilor intrate în colecția permanentă a Muzeului Național de Artă Contemporană, în urma sesiunii de noi achiziții de opere de artă din anul 2020.

Simona Vilău și Adriana Oprea, muzeografi la MNAC, propun două incursiuni în dinamica recentă a lumii artei românești, adresate studenților la arte și publicului curios. În timpul întâlnirilor, un artist și un critic de artă vor purta un dialog – deschis participării tuturor celor prezenți – despre modurile neașteptate în care colecția MNAC oglindește realitățile și metamorfozele istorice ale artei contemporane românești. 

Tururile Cum se poate citi o colecție? sunt exerciții de inițiere și aprofundare în arta contemporană. Prin conexiuni disparate de tip puzzle, trecerea de la particular la universal și de la detaliu la context poate fi o metodă eficientă de a prezenta diversitatea și specificul scenei locale de artă, precum și de a oferi sens unei expuneri eteroclite de imagini, obiecte și experimente vizuale produse în ultimii cincizeci de ani.

Atelier de colaj și intervenție grafică pe hartă. Călători pe hartă

Irina Cangeopol invită copiii să dea împreună cu ea o raită prin expoziția călătoare „PULS 20”, pentru a-și găsi inspirația de la artiștii contemporani ce au înnoit colecția MNAC în anul ce a trecut, în vederea realizării unei proprii călătorii imaginare, direct pe hartă, cu mijloace de transport atât grafice cât și fotografice.

Irina Cangeopol este artist, profesor de artă și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în proiecte și programe destinate copiilor de toate vârstele. A coordonat proiectul de educație prin artă „Mișcare și culoare”, laureat al Galei Societății Civile 2018, la secțiunea Artă și Cultură.

În paralel cu „PULS 20”, în Kunsthalle Bega Box, de Noaptea Muzeelor vizitatorii pot descoperi expoziția „L’ANATOMIA DEL CAVALLO” a artistului Dan Vezentan. În primul act, grinda cea mare se transformă într-o coloană vertebrală a unui mamifer, un posibil cal supradimensionat. Apoi apare fântâna: anvelope de tractor, de plug și semănătoare sunt folosite post-mortem într-o cascadă ce compune un nou sistem de hidratare. Înlocuiți de tehnologie în revoluția industrială, patrupezii își revendică acum pământurile. Jgheaburile sintetice stau suspendate în lanțuri și hamuri, fostele mijloace de domesticire și control sunt folosite împotriva tehnologiei, a mașinii. Vertebrele sunt atent protejate de hamuri și pături moi în așa fel încât spinarea sistemului să fie confortabilă. Caii disecați în cerneală 1) urmează să se adape noaptea, în mod sigur sunetul apei și zurgălăii îi vor atrage hipnotic la sursă. Stația centrală de adăpare se transformă într-o oază pentru animalele de tracțiune, motorul economic are nevoie de reîmprospătare.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:

Muzeul Național de Artă Contemporană, Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, BEGA, EGERIA, PiNTeam, FLEXIK AUTOMATION

Parteneri media ai evenimentului:

Renașterea Bănățeană, Observator cultural, Revista ARTA, Agenția de Carte.ro, Zeppelin, Igloo, IQads, SMARK

  • Acces: gratuit

  • Orar: 11:00 – 23:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Calea Circumvalațiunii 10
  • Telefon: +40 723 154 052

  • Email: kunsthallebega@kunsthallebega.ro

  • Retele sociale:
    Facebook