Mihai Țopescu – Paradis în dislocare
Scurtă descriere a evenimentului:
PARADIS ÎN DISLOCARE reprezintă etapa finală a unui proiect artistic purtând semnătura lui Mihai Țopescu și care a irupt în peisaj în anul 2014. Se întâmpla în momentul în care artistul a abandonat aura de guru al sticlei și a pășit ușor într-o nouă fază de creație. Pentru mulți dintre admiratorii săi, ieșirea din paradigma care îl consacrase a fost prea bruscă, lucru resimțit, inițial, la nivelul receptării.
După ce, vreme de 30 de ani, prin forța lor de atracție, lucrările lui Mihai Țopescu au declanșat în privitor dorința tezaurizării, odată cu proiectul MANIFEST, noile sale creații au devenit vehicule de sens, semne sau simboluri ce trimit spre o altă realitate care trebuie tezaurizată. Este vorba de natura în mijlocul căreia trăim și pe care o supunem unei mutilări continue. Ca orice manifest care se respectă, enunțul noii arte poetice a luat forma unui mesaj direct, în culori tari: o simplă, dar de efect intervenție în peisaj, întruchipând o vie post-apocaliptică, din țăruși uscați, acoperiți cu vopsea multicoloră.
În următoarea fază, țărușii – deveniți pe parcurs elemente standardizate ale unui ansamblu construit pe verticală, au fost itinerați în diverse spații, dobândind forța unui leit-motiv vizual, potențat de peisaj și/sau de anotimp. Treptat, proiectul s-a transformat într-o scenografie complexă, pentru că punerea în scenă a conceptului a însemnat crearea unor instalații, obiecte și desene expuse în spații interioare.
În forma ei ultimă, cea instalată la Muzeul de Artă Craiova, această scenografie poartă numele PARADIS ÎN DISLOCARE, luând, pentru prima oară în evoluția proiectului, forma unui spațiu organizat semantic, în mijlocul unui peisaj citadin, pornind din exterior spre interior. Compoziția reconstituie, prin elementele sale (imagini și sunete(!) marca Mihai Țopescu), trăsăturile unui Eden portabil, cu existență plasată în afectul privitorului. Obiectele și instalațiile sunt realizate mai ales prin tehnica „implantului” (de la verbul neaoș „a împlânta”) în miezul irealității imediate a spațiului artistic.
Partenerii evenimentului : Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Facultatea de Litere a Universității din Craiova
Parteneri media : TVR Craiova, Cuvântul Libertății, Direcția Județeană pentru Cultură Dolj