Noaptea Muzeelor la MNLR | 12 iunie 2021

Scurtă descriere a evenimentului:

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă sâmbătă, 12 iunie 2021, la cele două sedii ale muzeului (Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66), unde v-am pregătit spații interactive și un program divers de activități și evenimente: concerte, recitaluri muzicale, expoziții de pictură, un demo de caligrafie gotică, ateliere pentru copii tipici și nevăzători, lecturi publice de poezie, proză și teatru, o lectură în bengali și o prezentare a legăturii dintre cultura română și cea indiană, cu participarea deosebită a Excelenței Sale Domnul Rahul Shrivastava, ambasador al Indiei în România.

Pe telefonul mobil puteți descărca gratuit aplicația MNLR în doar câteva secunde pentru a avea acces la audioghidurile expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8: audioghidul pentru copii (prezentat de Pissisicius, „motanul de rasă invizibilă”), audioghidul pentru adolescenți (scenariu: Selma Dragoș, actorii: Mihai Bisericanu și Annemary Ziegler), audioghidul pentru tineri & adulți (voce: Attila Vizaur), proiecte realizate de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe, TVR și Societatea Română de Radiodifuziune.

Dacă optați pentru vizita cu ghidaj, muzeografii noștri vă vor dezvălui povești necunoscute despre manuscrisele, călătoriile, colecțiile scriitorilor și istoria casei care le adăpostește. Ghidajele se organizează din oră în oră, în intervalul 17.00 – 22.00.

Persoanele nevăzătoare pot consulta Ghidul MNLR în Braille, iar persoanele cu deficiențe de auz sunt invitate să viziteze muzeul urmărind Ghidul video al muzeului în limbaj mimico-gestual.

Dacă vizitați cele două sedii ale muzeului, aflate la o distanță de 12 minute, puteți participa la Tombola Nocturnă! Aproape de miezul nopții vom extrage cele trei numere câștigătoare pe care le vom anunța pe pagina de Facebook a muzeului. Premiile pot fi ridicate în perioada 13-18 iunie 2021, de la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Ce trebuie să faceți pentru a participa la Tombola Nocturnă?

  1. Vizitați sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 și faceți un selfie cu unul dintre tablourile semnate de artistul Iuri Isar.
  2. Parcurgeți distanța de aproximativ 12 minute până la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 și găsiți cuvântul-lipsă al unui text extras dintr-un joben.
  3. Trimiteți atât fotografia, cât și cuvântul potrivit pe WhatsApp la numărul 0736598451 până la ora 23.30, când vom face extragerea.

Pachetul Tombolei Nocturne conține:

  • un voucher în valoare de 50 de lei oferit de Cărturești
  • „Eleganţa ca armă” de Alexandru Paleologu, dublu-CD oferit de Editura Casa Radio
  • o sticlă de vin de top de la Davino
  • produse de îngrijire de la Catena
  • un voucher în valoare de 50 de lei și produse tradiționale dulci de la Magazin hoinar – Casa cu Gemene
  • produse artizanale de la Ohvăz
  • creme Infinitum Cosmetics
  • cadou Zaliari Olive Oil
  • set cești de porțelan Regina Maria, album Proud to be Romanian și Diverse Rețete (un volum ilustrat de rețete și amintiri românești).

*Se pot înscrie la tombolă persoane în vârstă de 18 ani, 18+ și familiile. 

Programul evenimentelor

ora 12.00
Atelier de tobe pentru copii cu Emi Ionescu
Grădina MNLR, Strada Nicola e Crețulescu 8
Atelierul se adresează copiilor tipici și copiilor cu dizabilități de vedere
Partener: Asociația Tandem

Născut la Târgoviște, în anul 1978 , Emi Ionescu începe studiul chitarei în anii liceului alături de formația electro-rock Proelium. După câțiva ani, renunță la studiul chitarei și se dedică instrumentelor de percuție. Activează de-a lungul anilor în diferite formații, abordând o paletă variată de stiluri muzicale (Nomen Est Nomen în 1996; muzică medievală – 1997; Scuba 2004-2006 – rock alternativ; Bumbapa 2000-2005 – electro-jazz, trip hop; Pontice, 2007 – pre-folclor tradițional european). Susține numeroase concerte la festivaluri naționale și internaționale (Colours Of Music din Franța, Exit din Serbia, Festivalul Medieval Sighișoara, Street Delivery – București), alături de diverși muzicieni sau trupe: De Chile, Electric Brother, Dinu Olărașu, Timpuri Noi, Mandela, Mihai Iordache, Senzor. Începând cu 2006 se implică activ în diferite proiecte muzicale ca trainer de percuție: 2006–2010 Comunitatea copiilor Rahova Uranus, proiectele Ofensiva generozității, Biluna Jam Session, Pinochio se face mare – Centrul de plasament Pinochio,  „Studio Parc”, Naturaly I’m nature, Tabere S P E R, traininguri de muzică în Penitenciarele Rahova și Craiova.

Asociația Tandem are ca scop facilitarea procesului de integrare socială a persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Unul din principiile de bază pe care l-am urmărit în cei 11 ani de activitate este cel de individ și nu de colectivitate – când vorbim despre integrare, vorbim despre oameni. Oamenii au întotdeauna nevoi specifice, dar și puncte comune. Ceea ce îi definește îi și apropie, iar accentul trebuie să cadă pe abilități, nu pe nevoi. Integrarea reprezintă un deziderat al Asociației Tandem. Un soi de combustibil, care alimentează multitudinea de proiecte și programe la care lucrăm. În viziunea asociației, integrarea se referă la dialogul dintre oameni și la accesul fiecăruia la realitatea socială a celuilalt. Este un proces de învățare continuă, bilateral, în care sunt angrenate persoane tipice și persoane cu dizabilități, deopotrivă. Integrarea se referă la dialogul dintre oameni și la accesul fiecăruia la realitatea socială a celuilalt. Este un proces de învățare continuă. Care este scopul? O lume care, accesibilizată, devine locuibilă și potrivită (și) persoanelor cu dizabilități.

*Muzeul Național al Literaturii Române a creat în 2019 Ghidul muzeului în Braille pentru persoanele nevăzătoare, pe care îl pune la dispoziție gratuit tuturor persoanelor cu deficiențe de văz, cadrelor didactice și tuturor celor care doresc să-și exerseze lectura în alfabetul Braille.

ora 16.00
Atelierele Thomasinei: Povești în pijamale
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Aflați cum se îmbracă sâmbătă seara poveștile în pijamale, cum crește un copac într-o căsuță sau cum locuitorii de pe planeta umbrelor scriu lungi scrisori poștașului.
Accesoriile sunt binevenite: scufii de noapte, papuci de casă sau orice alt articol vestimentar, plușul preferat sau orice alt obiect pe care îl asociați somnului. Pentru vizitatorii 5 +

ora 17.00
Concert Adrian Naidin
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Adrian Naidin este un muzician complet, exprimându-se în jazz, muzică clasică, rock și muzică tradițională. A susținut concerte în țară și în străinătate. În 2010, la Sala Radio, a prezentat un concert cu compoziții proprii, intitulat „Let’s Vibe”. A avut alături de el Orchestra Națională Radio, dirijor Jin Wang, și pe solistul Alexandru Tomescu (vioară). A colaborat cu muzicianul american Moby și pianistul român Raul Kusak pentru coloana sonoră a filmului „The Necesary Death of Charlie Countryman”.

ora 18.00
Două coruri din Programul Național Cantus Mundi
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
„Limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale.” (Ion Marin – dirijor, fondator Cantus Mundi)
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

ora 18.30
Recital Ion Bogdan Ștefănescu
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
„Flautul fermecat” şi „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart
Invitați: Carina Gianina Boanță, Salomeea Lois Bodea, Mihai Vaida
Regia: Wolfgang Amadeus Mozart

17.00 – 21.00
Spații interactive
Fraze-magnet
Holul recepției MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Adaptând metoda de scriere a lui Tristan Tzara, vizitatorii vor fi invitați să creeze versuri/fraze pornind de la extragerea unor cuvinte-magnet dintr-un joben.

Șotronul pe versuri
În fața Grădinii MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Poți sări în următoarea căsuță a șotronului dacă un partener de joacă îți citește un vers. Poți alege de la recepția muzeului cărțile pentru șotron!

Continuă desenul
Etajul I al expoziției de bază MNLR Crețulescu, Strada Nicolae Crețulescu 8
Câteva linii te vor ghida în realizarea unei forme abstracte sau a unui obiect din încăpere. De jur-împrejur vom scrie versuri după modelul portretului scriitorului Tudor Arghezi, realizat de Constantin Piliuță. Desenul este expus în sala fantasticilor și a fantasticului literar românesc de la etajul expoziției de bază a MNLR Crețulescu.

ora 19.30
Concert New Levites
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Trupa New Levites a luat fiinţă în anul 2004, în Bucureşti, având ca membri fondatori pe Cătălin Snop,  Emanuel Picu şi Daniel Picu. La sfârşitul anului 2007, trupa a abordat un stil muzical propriu, concretizat în albumul „Cântec nou… într-o lume cenzurată”, prin care au debutat ca artiști.

ora 20.30
Demo gotic cu Carmen Nistor
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Doriți să vă scrieți numele în Textualis quadrata, Fraktur, Cursiv sau Bastarda? Carmen Nistor ne va spune povestea literelor gotice și a diferitelor scrieri.
Pentru vizitatorii 16+

ora 20.30
Cântăreața cheală de Eugen Ionescu
Nervi de Ion Băieșu
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Selecție și adaptare: Roxana Guttman
Interpretează actorii: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Mihai Nițu și Radu Mateucă
Eminescu & India

ora 19.00
Micro-expoziția Amita Bhose
Dialogul cu vizitatorii MNLR despre Eminescu & India va fi deschis în prezența Excelenței Sale Domnul Rahul Shrivastava, ambasador al Indiei în România.
Cu toții știm despre pasiunea lui Mihai Eminescu despre India, dar nu am avut ocazia să ascultăm versurile sale în bengali. Carmen Mușat-Coman, coordonatoarea editurii Cununi de Stele, vă invită la un mic recital, cu povești despre Amita Bhose, traducătoarea operei eminesciene în bengali.

ora 21.30
Geografii literare
Lecturi publice în Grădina MNLR (poezie & proză)
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Participă: Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Diana Iepure, Radu Nițescu, Sorin Despot, Florin Hălălău
Moderator: Cosmin Perța

* Persoanele care participă la evenimente vor completa o declarație pe propria răspundere, iar accesul la evenimente va fi permis doar cu mască de protecție și respectând regula de distanțare.

Vizitarea muzeului cu ghidaj sau utilizând audioghidurile și ghidurile MNLR sunt gratuite. Accesul la evenimente este, de asemenea, gratuit și se face pe bază de rezervare la 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro.

Parteneri: Ambasada Indiei în România, Cantus Mundi, Asociația Tandem

Sponsori: Davino, Romanian Excellence, Cărturești, Editura Casa Radio, Infinitum Cosmetics, Magazin Hoinar – Casa cu gemene, Catena, Zaliari Olive Oil, Ohvăz, Adesgo

  • Acces: gratuit

  • Orar: 17.00 – 23.00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Strada Nicolae Crețulescu 8

  • Telefon: 0736 598 451

  • Email: programe@mnlr.ro
  • Website: www.mnlr.ro

  • Retele sociale:
    FacebookInstagramYoutubeVimeo