1. Nocturnele Rezidenței – DEGETE VERZI
  2. Expoziția ”identități Fragile”. Proiect al Muzeului Pandemiei

Scurtă descriere a evenimentului Nocturnele Rezidenței – DEGETE VERZI :

Pentru Noaptea Muzeelor propunem la Rezidența BRD Scena9 prima ediție a Nocturnelor Rezidenței în cadrul proiectului DEGETE VERZI. Vernisăm prima instalație ȘTRENCĂNEALĂ a artistei LUNA, explorăm grădina Rezidenței la lumina unei instalații de lampioane realizate de copii și nu în ultimul rând aflăm tainele plantelor din spațiul urban în prezentarea oferită de o invitată foarte dragă nouă, Mona Petre co-fondatoare a proiectului Grădina Istorică și realizatoare a platformei Ierburi Uitate.

DEGETE VERZI este un proiect cu și despre grădinile Bucureștiului, private sau publice. Începem povestea din grădina Rezidenței BRD Scena9 și o extindem în cartierul Grădinilor. Petrecem o vară întreagă împreună, în care, cu mic cu mare, construim un spațiu comun în care să ne răsucim pe degetele verzi* natura, ideile și cultura contemporană.

(*numele proiectului este inspirat de expresia englezească „green fingers” atribuită celor care au un talent aparte în îngrijirea plantelor).

Proiectul DEGETE VERZI se va derula în perioada 01.06 – 17.10.2021 la Rezidența BRD Scena9 și în împrejurimi și presupune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit, cât și o cercetare în arhive și pe teren. Proiectul își dorește să creeze un focus asupra unor elemente extrem de  importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:
DEGETE VERZI este un proiect realizat de Rezidența BRD Scena9 și Fundația9, susținut de Ordinul Arhitecților din România.

Parteneri:
Fundația Cărturești,  Asociatia Domeniul Perticari-Davila, Asociația IDEILAGRAM

Parteneri media ai evenimentului:
Scena9, Igloo media, Revista Zeppelin

Scurtă descriere a evenimentului Expoziția ”identități Fragile”. Proiect al Muzeului Pandemiei :

Proiectul Identități Fragile este primul muzeu participativ din România dedicat pandemiei și tranzițiilor ei emoționale, (re)simțite colectiv, dar trăite individual, de fiecare dintre noi.

Este un muzeu afectiv al pandemiei început în primăvara anului 2021 printr-o colectă de obiecte contemporane care ne-au fost alături în pandemie: ceașca de cafea, perna pe care s-a plâns și s-a oftat, scaunul gol, pantalonii care nu se văd pe zoom, puzzle-ul cu piese lipsă… Mici sau mari, iubite sau detestate, sunt obiectele donate de public pentru a pune bazele unei viitoare colecții muzeale inedite, deopotrivă în format fizic și digital.

Expoziția Identități Fragile este un experiment curatorial deschis și o etapă pilot dintr-un proiect ce își propune să crească în anii următori. Curatorul expoziției: Andreea Lupu, ajutată de o echipă multidisciplinară de curatori, antropologi, arhitecți, scenografi, grafic designeri, creativi din domeniul publicității etc.

Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Sponsori: AVON, Minimarțieni

Partener media: @Radio Guerrilla